Po izkušnje v tujino

Želite pridobiti evropska sredstva za mednarodne projekte in delujete na področju mladine in na področju izobraževanja in usposabljanja? Potem je pravi odgovor za vas prijava na katerega iz ukrepov programa Erazmus +. 

Ta program je zelo razvejan in omogoča prijaviteljem prijavo na kar 16 ukrepov. Izmed teh 16 ukrepov jih je 10 centraliziranih kar pomeni, da celoten proces od prijave do ocenjevanja poteka preko evropske Izvajalske agencije EACEA. Na ostalih 6 ukrepov pa se lahko prijavite preko dveh nacionalnih agencij. V primeru ukrepov na področju mladine se lahko prijavite na zavod MOVIT, za ukrepe na področju izobraževanja in usposabljanja pa se obrnete na javni zavod Cmepius.

Ukrepi na področju mladine 

Projekti na področju mladine lahko vključujejo projekte mobilnosti (ukrep KA1) ki se delijo na mladinske izmenjave ( skupine mladih iz večih držav v državi  gostiteljici skupaj izvajajo program, ki običajno traja en teden) in mobilnost mladinskih delavcev (mladinski delavci potujejo v druge države za namen prenosa dobrih praks na področju mladinskega dela, izobraževanja…).

Drugi ukrep na področju mladine so strateška partnerstva (ukrep KA 2). Projekti strateških partnerstev na področju mladine so projekti izmenjave praks, implementacije inovativnih pristopov in sodelovanja med partnerji iz različnih programskih držav. Tovrstni projekti morajo prispevati h krepitvi kompetenc akterjev v mladinskem sektorju za višjo kakovost mladinskega dela, krepitev participacije mladih in njihovega aktivnega državljanstva oziroma spodbujanje (socialnega) podjetništva mladih.

Ukrepi na področju izobraževanja in usposabljanja

Projekti na področju izobraževanja in usposabljanja, ki jih lahko prijavite na nacionalno agencijo Cmepius so projekti mobilnosti in strateška partnerstva.

V okviru projektov mobilnosti (Ukrep KA 1) Erasmus+ spodbuja učno mobilnost posameznikov na področju poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Projekti učne mobilnosti so namenjeni posameznikom, ki se bodo izobraževali v tujini. Za dotacijo  lahko zaprosi vsaka organizacija, ki aktivno sodeluje v poklicnem izobraževanju in usposabljanju.  Učno mobilnost lahko koristijo:

študenti (z namenom študija ali usposabljanja) in osebje visokošolskih institucij,

dijaki (z namenom usposabljanja) in osebje srednjih poklicnih in strokovnih šol,

strokovno osebje šolskega izobraževanja,

strokovno osebje izobraževanja odraslih,

V okviru projektov Strateških partnerstev ( ukrep KA 2) Erasmus+ spodbuja mednarodno sodelovanje med organizacijami. Gre za projekte, ki so namenjeni razvoju pobud, ki obravnavajo enega ali več področij izobraževanja, usposabljanja ter spodbujanju inovacij, izmenjav izkušenj in strokovnega znanja med različnimi vrstami organizacij, ki delujejo na omenjenih področjih.

Kako do izkušenj?

Najboljši način kako pristopiti k snovanju takšnih projektov ter poiskati primerne tuje organizacije za sodelovanje je nedvomno udeležba na kontaktnih seminarjih/ usposabljanjih v tujini. Na tovrstnih seminarjih, ki jih organizirajo naše nacionalne agencije v sodelovanju z drugimi nacionalnimi agencijami boste lahko poiskali primerne partnerje iz tujine, ter se obenem naučili kako razviti primeren projekt, ki bo odgovarjal ciljem in prioritetam programa Erazmus +. Nekatera usposabljanja so namenjena izkušenejšim prijaviteljem za dvigovanje kakovosti mednarodnih projektov v okviru programa, nekatera pa so namenjena novim prijaviteljem, ki se nameravajo v bližnji prihodnosti vključiti v program.

Seminarji in izobraževanja v tujini na področju mladine

Širok nabor aktualnih seminarjev in usposabljanj za projekte na področju mladine, ki jih v soorganizaciji s tujimi nacionalnimi agencijami nudi zavod Movit najdete na tej povezavi. Potencialni udeleženci teh dogodkov so izbrani glede na informacije, ki jih podajo v prijavnem obrazcu.

Kdo krije stroške seminarev/ izobraževanj v tujini na področju mladine?

Finančni vložek udeležencev usposabljanj in seminarjev je minimalen, saj stroške nastanitve in programa krijejo organizatorji aktivnosti, stroške poti v tujino pa slovenskim udeležencem povrne zavod MOVIT v višini 90 % dejanskih stroškov.

Seminarji in izobraževanja v tujini na področju izobraževanja in usposabljanja

Za področje izobraževanja in usposabljanja, sta trenutno aktualna dva kontaktna seminarja za sklepanje partnerstev in pripravo projektov v jesenskem času. Več informacij najdete na spletni strani  nacionalne agencije Cmepius na tej povezavi.

Kdo krije stroške seminarjev/izobraževanj v tujini na področju izobraževanja in usposabljanja?

Običajno stroške potovanja krije nacionalna agencija, ki pošilja udeležence, nacionalna agencija iz države, kjer se odvija dogodek pa krije stroške nastanitve in prehrane udeležencev. Izjemoma se lahko zahteva tudi kotizacija, ki pa ne predstavlja visokega zneska.

Mreženje na teh dogodkih vam bo prineslo veliko novih poznanstev, odprlo možnosti za nova sodelovanja, ter izboljšalo vaše možnosti črpanja sredstev iz evropskega programa Erazmus+.

Kam po pomoč pri pisanju razpisa?

Če potrebujete zgolj vsebinske usmeritve in pregled vaše prijavnice, ali pa želite da razpis napišemo namesto vas nas kontaktirajte na info@consulta.si. Izkušena ekipa projektnih piscev vam bo pomagala povečati vaše možnosti za  uspešeno pridobljen projekt.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.