Vsak zaposlen lahko 0,5 odstotka svoje dohodnine nameni društvu

Društva, zavodi, ustanove, ki ste na seznamu upravičencev do donacij za leto 2017, lahko še do konca leta nagovorite svoje člane, uporabnike, simpatizerje in podpornike, da vam namenijo donacijo iz dela dohodnine.

 

 

Finančni organ bo zahteve, prejete do 31.12.2017, upošteval že pri odmeri dohodnine za leto 2017.

Kako namenimo donacijo?

Zakonsko podlago za donacije predstavljata 142. člen Zakona o dohodnini in Uredba o namenitvi dela dohodnine za donacije.

Davčni zavezanec, ki je rezident Republike Slovenije lahko do 0,5 odstotka dohodnine, odmerjene z dokončno odločbo od njegovih dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni enemu ali več upravičencem s seznama upravičencev do donacij za predmetno leto. Seznam sprejme Vlada RS.

Posameznemu upravičencu se lahko nameni 0,1 odstotka, 0,2 odstotka, 0,3 odstotka, 0,4 odstotka ali 0,5 odstotka dohodnine. Tako se lahko donacijo nameni do največ petim nevladnim organizacijam.

Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije je popolnoma brezplačna za zavezanca. Zavezanec z izpolnitvijo zahteve sam odloči, komu želi donirati 0,5 odstotka. Kar dobrih 70 odstotkov vseh zavezancev takšne zahteve še ni izpolnilo. To pomeni, da je njihovih 0,5 odstotka ostalo v državnem proračunu.

Zahtevo za namenitev se lahko poda kadar koli prek sistema eDavki  pisno (preprosto izpolnite obrazec in ga pošljete na finančni urad) ali ustno na zapisnik pri finančnem organu. Pri kreiranju pisne zahteve si lahko pomagate tudi s spletnim orodjem.

Na spletni strani dobrodelen.si so pripravili posebno aplikacijo za nevladne organizacije, ki si jo lahko brezplačno izposodite in namestite na svojo spletno stran. Preko aplikacije, v katero lahko nevladne organizacije že vnesete svoje podatke, bodo zavezanci lažje pripravili potrebno zahtevo za namenitev.

Kako se lahko nevladne organizacije uvrstite na Seznam upravičencev do donacij?

Če pa ste med tistimi nevladnimi organizacijami, ki vas ni na seznamu in vas zanima, kako se naj uvrstite, boste odgovore na to vprašanje našli na povezavi zgoraj.

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

EU - Evropski socialni skladEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

pisarna Ljubljana: Vojkova 63

sreda: 9.00-15.00

T: 01 3209 484

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

četrtek: 11.00-17.00

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

T: 059 927 619