NVO s potencialom 2019

Nevladne organizacije iz zasavske regije vabimo, da se pridružite programu NVO s potencialom 2019. Če ste nevladna organizacija (društvo, zavod ali ustanova)  iz zasavske regije in imate željo po krepitvi in pospešenem razvoju vaše organizacije, potem je NVO s potencialom namenjen prav vam.

 

Kaj so nevladne organizacije s potencialom? In kaj pravzaprav je program NVO s potencialom, ki ga izvajamo na ZLHT Regionalni center NVO?

V začetku leta 2019 smo na ZLHT Regionalnem centru NVO ponovno objavili poziv za vključitev nevladnih organizacij v naš program NVO s potencialom.  To je program, v katerega vključimo tiste nevladne organizacije, ki želijo postati profesionalne, samozadostne in nepogrešljive v lokalnem okolju in tudi širše.  

V programu NVO s potencialom (v nadaljevanju NVOp) so uporabniki deležni prilagojene in poglobljene podpore pri krepitvi svoje organizacije s strani naše celotne ekipe ZLHT - Regionalnega  centra NVO in zunanjih, strokovnih  izvajalcev. Z vsako organizacijo, ki se pridruži programu, najprej izdelamo načrt krepitve organizacije in sooblikujemo cilje, ki jih organizacija želi doseči v določenem časovnem obdobju. Na podlagi načrta pripravimo program, po katerem bo organizacija krepila svoje zmogljivosti.

Program NVO s potencialom vsebinsko obsega tri področja. NVO se v programu krepijo na organizacijskem, strokovnem in zagovorniškem področju. 

Krepitev ali pospeševanje organizacijskega razvoja obsega usposabljanje za vodenje in strateško načrtovanje (vsebinsko in finančno), pridobivanje sredstev, upravljanje s kadri (člani, prostovoljci, zaposlenimi idr.), komuniciranje, spremljanje terena/ trga in lokalnih potreb ter področje odnosov s ključnimi deležniki (vplivna javnost, mediji, uporabniki, ostale organizacije iz sektorja in izven idr.)

Področje pospeševanja strokovnega razvoja obsega razvoj in implementacijo novih storitev in produktov oziroma krepitev strokovne usposobljenosti za opravljanje določenih storitev. Predvsem je poudarek na razvoju tistih dejavnostih, ki odgovarjajo na potrebe lokalnega okolja. Pri razvoju novih storitev nevladne organizacije spodbujamo v razvoj poslovnih modelov z družbenim učinkom ali v izvajanje nekaterih javnih storitev, ki jih NVO lahko prevzamejo od javnih servisov ali razvijejo nove, ki jih zaradi družbenega učinka lokalna skupnost tako ali drugače podpre.   Ste že slišali za Pošto, ki jo vodi društvo ali pa za društvo invalidov, ki vam uredi okolico?

Tretje področje je usposabljanje organizacij za zagovorništvo. V tem modulu želimo okrepiti glas nevladnih organizacij in celotne civilne družbe. Pri reševanju problematik, ki jih nevladniki zaznavajo pri svojem delovanju in na njih ne morejo odgovarjati brez sodelovanja lokalnih ali nacionalnih oblasti, je potreben jasen in konstruktiven dialog z odločevalci. Področje  usposabljanja za zagovorništvo obsega komunikacijo z vplivno javnostjo, proženje sprememb v politikah, oblikovanje zagovorniških povezav (komisije,  iniciative, partnerstva…)  in pobud, seznanjanje s strateškimi dokumenti in politikami, oblikami neposredne demokracije, pravnimi podlagami ter o ostalih pristopih, ki so lahko v pomoč pri doseganju ciljev.

Do sedaj je v programu NVO s potencialom sodelovalo že petnajst nevladnih organizacij iz zasavske regije. Njihovi rezultati se kažejo v novih inovativnih storitvah, prvih zaposlitvah, pridobljenih razvojnih sredstvih, v novih poslovnih modelih z družbenim učinkom, v dogovorih za izvajanje javnih storitev in še bi lahko naštevali. Vse to počnejo NVO s potencialom.

Ste v opisanem prepoznali vašo nevladno organizacijo? Si želite narediti korak naprej? Vabljeni, da postanete del naše pestre družbe, družbe nevladnih organizacij s potencialom. Za več informacij in prijavo smo vam na voljo na info@consulta.si ali na 059 927 619.

Vabljeni!

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

EU - Evropski socialni skladEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

pisarna Ljubljana: Vojkova 63

sreda: 9.00-15.00

T: 01 3209 484

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

T: 059 927 619

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

vsak prvi četrtek v mesecu:         8.00-15.00