Nevladne organizacije povezali z osnovnimi šolami

Akcija »NVO gre v šolo« letos prvič poteka v treh regijah. V osrednjeslovenski in zasavski regiji smo v tednu otroka, med 4. in 8. oktobrom, že izpeljali predstavitve nevladnih organizacij za 4.600 učencev 7 osnovnih šol po Sloveniji v Domžalah, Kamniku, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Trbovljah in Grosuplju. Predstavilo se je kar 84 lokalnih nevladnih organizacij. 

Odziv sodelujočih nevladnih organizacij, osnovnih šol in učencev je bil nad pričakovanji. V severnoprimorski regiji pa bo Stičišče NVO Planota akcijo v tem šolskem letu izvedlo pilotno v 3 - 4 šolah v Mestni občini Nova Gorica in občini Kanal ob Soči.

Dosegli smo zastavljeni cilj akcije »NVO gre v šolo«, to je spodbudili povezovanje nevladnih organizacij z osnovnimi šolami v lokalnem okolju. Tako učenci kot učitelji so bili nad predstavitvami, ki so jih na šolah pripravili društva in zavodi navdušeni, dobrega sodelovanja z njimi si želijo tudi v bodoče. Akcija »NVO gre v šolo« bo v prihodnjih letih postala vsakoletna in vseslovenska.

Do konca oktobra bodo na sodelujočih osnovnih šolah izvedli še vse načrtovane okrogle mize s predstavitvijo programov, ki jih izvajajo nevladne organizacije. Sledilo bo oblikovanje elektronskega kataloga učnih programov, ki jih želijo nevladne organizacije vključiti v šolski učni program kot popestritev obstoječemu programu. Katalog bo decembra letos objavljen na naši spletni strani. Katalog se bo nadgrajeval, saj bomo Stičišča NVO pomagala nevladnim organizacijam pri razvoju novih in nadgradnji obstoječih programov.

Z vključevanjem nevladnih organizacij v šolski program želita Stičišče NVO osrednje Slovenije, ki je bil koordinator akcije v osrednjeslovenski regiji, in ZLHT Regionalni center NVO, ki je bil koordinator akcije v zasavski regiji, spodbuditi razvoj programov nevladnih organizacij in doseči njihovo vključitev v proces izvedbe učnega načrta ter tako vzpostaviti lokalna partnerstva med šolo in nevladnimi organizacijami v občini. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00