Grosupeljski župan meni, da Občina dobro sodeluje z nevladnimi organizacijami

G. dr. Petra Verliča smo povprašali o sodelovanju Občine z nevladnimi organizacijami (NVO) in njihovo vključenostjo v občinske projekte. G. dr. Verlič med drugim meni, da je povezovanje med Občino in NVO dobro, da pa je bilo v preteklosti opaziti nepovezanost med NVO, ki delujejo na podobnih področjih. Zato so združili posamezna razpisna področja. Pravi, da v občini poskušajo vzpostaviti čim bolj ugodne pogoje za aktivnosti nevladnega sektorja.

Glede preteklih skupnih projektov je župan izpostavil naslednje tri projekte: Europe Goes Local - Podpora razvoju in krepitvi mladinskega dela na lokalni ravni; Ključ do vključenosti: vključevanje mladih iz depriviligiranih območij - Youth Discovering Erasmus+; Projekt RECOV - REthinking COllaborative Values for public services ter omenil soorganizacijo občinskih prireditev (festival Grosuplje v jeseni in Kolesarski maraton treh občin). G. župan še dodaja, da si v prihodnje želi še intenzivnejšega sodelovanja, še posebej z mladinskim sektorjem ter  več skupnih projektov, ki bi popestrili turistično, kulturno in športno dogajanje.

Izvedeli smo tudi nekatere izzive Občine Grosuplje in sicer zagotoviti želijo družbeno klimo, ki bo vsakemu posamezniku omogočila pogoje za uresničitev njegovih osebnostnih potencialov in človeku dostojno življenje. Mladim želijo zagotoviti lokalno okolje, ki jim omogoča kvalitetno življenje in samoizpolnjevanje ter povezati turistično, kulturno, športno sfero. Na koncu pa jim je v interesu vse to povezati še z lokalnim gospodarstvom.

G. župana smo prosili, da izpostavi primer dobre prakse sodelovanja z nevladnimi organizacijami v njegovem preteklem mandatu. Pravi, da jih je mnogo in omenil, da so v občini skupaj z nevladnimi organizacijami, ki delujejo na posameznem področju oz. za posamezne skupine občanov (npr. upokojenska društva, mladinski svet) oblikovali nabor ukrepov, ki jih te skupine ljudi potrebujejo. Ukrepi so bili povzeti v proračunske dokumente in se tudi uresničujejo.

Izpostavil je še Kolesarski maraton treh občin. Pravi, da pri organizaciji sodelujejo občine, Kolesarsko društvo Grosuplje, Študentski klub Groš, kulturna in turistična društva, pri logistični izvedbi pa tudi gasilci, združenje šoferjev, itd. V organizacijo je tako skupaj z občino povezan ves nevladni sektor občine. Podobno poteka organizacija in izvedba festivala Grosuplje v jeseni.

Za konec je g. dr. Peter Verlič sporočil, da si v občini Grosuplje tudi v prihodnje veliko obetajo od povezovanja z nevladnim sektorjem.

Celotni intervju lahko preberete TUKAJ.

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.