Domžale: občani bodo sodelovali pri porabi občinskega denarja

Občina Domžale je naredila še en korak naprej k skupnemu odločanju. Na občinski spletni strani je bila dne 19. julij 2019 objavljena pobuda o participativnem proračunu. S participativnim proračunom se občanom ponuja možnost direktnega vpliva na porabo javnih sredstev.

 

Kaj pravzaprav participativni proračun je?

Participativni proračun je sistem razporejanja dela proračunskega denarja tako, da o njegovi porabi odločajo občanke in občani. Občani sami najbolje vedo, kaj je v občini najbolj potrebno in kako poiskati najprimernejše rešitve. V procesu participativnega proračuna torej občanke in občani določijo katere investicije so v skupnosti najnujnejše.

Kdo v Sloveniji že prakticira participativni proračun?
 
V Sloveniji so se prvi s participativnim proračunom začeli ukvarjati Novogoričani, kasneje pa so se jim pridružile tudi Občina Logatec, Komen, Ajdovščina, Ankaran, Maribor, Hrpelje – Kozina, Dobrova – Polhov Gradec, sedaj pa se opogumlja tudi Občina Domžale. 
 
Projekt Moja pobuda – participativni proračun v Občini Domžale.
 
Na spletni stani so objavljene podrobnosti projekta Moja pobuda. Namen projekta je uresničevati načela participativnega proračuna v Občini Domžale in s tem zviševati kakovost življenja občank in občanov, krepiti družbeno participacijo in vključenost občanov ter prispevati h gradnji skupnosti. Cilj poziva je pridobiti projektne predloge na teritoriju občine Domžale. 
 
Občina Domžale poziva občanke in občane, društva, klube ter zainteresirano javnost, ki živi na območju občine Domžale, da projektni predlog oddajo pisno, in sicer najkasneje do 1. septembra 2019 na elektronski naslov piar@domzale.si ali po pošti do 31. avgusta 2019 na naslov Občina Domžale, Ljubljanska cesta 69, 1230 Domžale.
 
Projektni predlog je upravičen, če izpolnjuje naslednja merila:
  • Prispeva k uresničevanju javnega interesa na območju občine Domžale. 
  • Prispeva k namenu poziva.
  • Je tako naravnan, da ga bo lahko izvajala Občina Domžale, ter v okvirjih finančne zmožnosti Občine. 
  • Je v skladu vsaj z eno izmed nalog občine (gospodarski razvoj občine, izobraževanje odraslih, pospeševanje raziskovalne, kulturne, mladinske, športne in društvene dejavnosti).
  • Skrb za varstvo okolja (vode, zraka, tal, odpadki,..).
  • Upravljanje, gradnja, vzdrževanje športnih in otroških igrišč, parkov, trgov in drugih javnih površin. 
  • Izveden na območju občine. 
Višina razpoložljivih sredstev zaenkrat še ni znana, določena bo v proračunu Občine Domžale v letu 2020 in 2021, ter v skladu s proračunskimi možnostmi. Vlagatelji bodo o sprejetih projektnih predlogih obveščeni v glasilu Slamnik in na občinski spletni strani. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru