Kaj je crowdfunding oz. množično financiranje?

Za delovanje nevladnih organizacij in njeno večjo neodvisnost od javnih sredstev je pomembno pridobivanje sredstev tudi iz drugih virov. Predvsem v primerih, ko ni primernega razpisa za financiranje aktivnosti, ko je potrebno zbrati sredstva zaradi hitrega odziva na nastalo situacijo ali preprosto zaradi potrebe po iskanju sredstev za sofinanciranje projektov, kjer se zahteva lastni prispevek. Odgovor na to je lahko tudi zbiranje sredstev v okviru platform za množično financiranje ali crowdfunding. 

Zakaj zbirati sredstva z množičnim financiranjem?

 

Crowdfunding ali množično financiranje je način zbiranja sredstev v obliki manjših finančnih prispevkov s strani velikega števila podpornikov za uresničitev projektov in programov organizacij.

Sredstva se lahko zbirajo za najrazličnejše projekte ali programe, ki jih izvajajo nevladne organizacije: dobrodelne, umetniške, za izvedbo osnovnih dejavnosti organizacije ali za sofinanciranje projektov. Z objavo vašega projekta na spletni platformi za množično financiranje boste lahko hitreje pridobili sredstva za izvedbo projekta.

Postopek prijave in poročanja je preprost, z malo birokracije. Ta oblika ima v primerjavi z drugimi oblikami financiranja programov in projektov določene prednosti, in sicer:

  • ni potrebno čakati na primeren razpis
  • sami se odločite, kdaj boste začeli s kampanjo zbiranja sredstev
  • uspeh zbiranja sredstev je odvisen izključno od vaše angažiranosti
  • sredstva lahko hitro pridobite, saj priprava kampanje in zbiranje sredstev traja okvirno tri mesece
  • poročila niso birokratske narave, ampak so namenjena, da svojim donatorje predstavite, katere cilje ste s sredstvi dosegli in kakšne učinke so imeli v okolju  

 

Kaj nudimo NVO iz Osrednjeslovenske regije?

 

Pomagamo vam pri pripravi in objavi kampanje na spletni platformi za zbiranje sredstev s katero sodelujemo.

Priprava uspešne kampanje za množično financiranje ni tako enostavna in pogosto se zgodi, da še tako dobre ideje ne zberejo želenega zneska. Ko postavite predlog na spletno mesto za zbiranje sredstev še ne pomeni, da bodo obiskovalci našli in financirali vaš projekt. Potrebna je temeljita priprava kampanje in dobro razvita mreža podpornikov s pomočjo katerih boste zbirali sredstva. 

V okviru Stičišča NVO osrednje Slovenije je tako na voljo brezplačno svetovanje nevladnim organizacijam iz regije pri pripravi kampanje množičnega financiranja in objave na platformi. Pomoč je namenjena:

  • načrtovanju aktivnosti
  • razvoju ideje in pripravi kampanje
  • predstavitvi na platformi
  • načrtovanju komunikacijske strategije in orodij
  • izvedbi in aktivnosti po kampanji

 

Imate idejo?

 

Kontaktirajte nas na 059 927 619 ali pišite na info@consulta.si.

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru