Razpisi – BAV BAV?! Nasveti svetovalke Barbare Možina

Različni razpisi se odpirajo in zapirajo preko celega leta in le ti so priložnost pridobivanja sredstev tudi za nevladne organizacije. S pridobljenimi sredstvi si lahko izboljšate pogoje za delovanje organizacije.

Še vedno pa se mnogi prestrašite razpisne dokumentacije, pogojev in zahtev. Namreč razpise je res potrebno znati brati in prepoznati pravega za svojo organizacijo. Vendar ni razlogov, da ne bi poskusili izkoristiti priložnosti za pridobitev sofinanciranja.

Naša svetovalka Barbara Možina je za vas izpostavila nekaj stvari, o katerih morate razmisliti, preden se odločite za vstop v svet razpisov:

  1. Najbolj verjetno je, da idealnega razpisa ne boste našli. Potrebno se bo prilagoditi. Na vas pa je, da se odločite, do katere mere ste to pripravljeni storiti.
  2. Pri prijavah na razpise je čas zelo pomemben faktor. To pomeni, da morate imeti projekt pripravljen in osmišljen že pred odprtjem razpisa. Zato je priporočljivo, da ob planiranju načrta dela za prihodnje leto, identificirate možne razpise ter na podlagi tega načrtujete vaše prijave.
  3. Najpogostejši pomislek, ki ga imajo NVO, preden se odločijo za prijavo na razpis, je finančni vložek ter njihova zmožnost za zalaganje sredstev. Dejstvo je, da pri veliki večini nacionalnih razpisov predfinanciranja ni ter se sredstva vračajo na podlagi izstavljenih zahtevkov, kar pomeni da morajo organizacije razpolagati z lastnimi sredstvi, ki bodo omogočale nemoteno izvajanje projekta. Dobra novica je, da v kolikor NVO nima dovolj lastnih sredstev, se lahko obrne na ustanove in banke, ki omogočajo pridobitev premostitvenega kredita.
  4. Priprava razpisa ter izvedba projekta je ekipno delo, zato morate razmisliti o vaših kadrovskih kapacitetah. To običajno pri pripravi razpisa ne predstavlja nepremostljive ovire, lahko pa pride do velikih težav pri izvedbi.

 V naslednjih točkah pa je svetovalka Barbara opozorila še na stvari, na katere morate biti OBVEZNO pozorni pred prijavo na razpis:

  1. Selektivno preberite samo tiste dele razpisa, ki bodo vplivali na vašo odločitev za prijavo (upravičenost do prijave, višina sofinanciranja, rok prijave, skladnost vašega projekta z cilji razpisa).
  2. Po sprejetju odločitve pozorno preberite vso razpisno dokumentacijo vključno z podpornimi dokumenti (programi, sklepi, pravilniki, itd.).
  3. Preverite merila za točkovanje ter prag za odobritev projektov ter realno ocenite vašo zmožnost za uspeh.
  4. V kolikor imate že terminsko načrtovan projekt, preverite, kdaj se morajo projekti začeti izvajati in do kdaj morajo biti sredstva porabljena.
  5. Dnevno preverite na spletni strani razpisovalca ali je prišlo do kakšnih popravkov ali sprememb.
  6. Dosledno upoštevajte navodila za oddajo, ker včasih je dovolj samo to, da ste zamenjali vrstni red priponk in bo vaš projekt zavrnjen, kot tehnično nepopoln.

***DODATNI NASVETI

V pisanje projektne prijave naj bodo vključeni sodelavci, prostovoljci, zunanji strokovnjaki, ker tako lahko napišete prijavo, ki bo naredila dober vtis na razpisno komisijo. Prijava naj bo napisana po dobrem premisleku in načrtu, naj jo povezuje rdeča nit ter bodite natančni. Pred oddajo prosite nekoga, ki ničesar ne ve o spisanem projektu, da prebere prijavo. Če bo oseba razumela projekt, ga bo tudi komisija.

V kolikor boste imeli težave pri prijavi na razpis, boste želeli, da nekdo prebere prijavo in poda konstruktivno kritiko oziroma vam svetuje, kako prijavo izboljšati, nam (ne ravno zadnji dan pred rokom) pišite na info@consulta.si.

Čim več uspešnih prijav in izpeljanih projektov vam želimo.

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po predhodnem dogovoru