Potrjen je nacionalni program Sklada za azil, migracije in vključevanje za obdobje 2014–2020

Evropska komisija je 18. marca 2015 izdala sklep, s katerim je odobrila nacionalni program Republike Slovenije za podporo iz Sklada za azil, migracije in vključevanje (AMIF) za obdobje 2014–2020. Za Slovenijo je iz AMIF-a namenjenih 14.725.477 EUR. Prek AMIF-a in Sklada za notranjo varnost (ISF) bo potekalo financiranje politik notranjih zadev EU v tem finančnem obdobju.

Nacionalni program AMIF obsega tri ključne posebne cilje:
- prvi cilj: »Azil«, ki je usmerjen v učinkovito izvajanje skupnega evropskega azilnega sistema;
- drugi cilj: »Vključevanje/zakonite migracije«, ki obravnava vključevanje državljanov tretjih držav, ki zakonito prebivajo na ozemlju Republike Slovenije, v slovensko družbo na kulturnem, gospodarskem in socialnem področju;
- tretji cilj: »Vračanje«, ki zadeva tisti del migracijske politike, ki se nanaša na državljane tretjih držav, ki nezakonito prebivajo na ozemlju Republike Slovenije.

Program temelji na strateškem večletnem načrtovanju, utemeljenem na analizi potreb. Dosledno so bile upoštevane smernice dialoga o usmeritvi in t. i. logika intervencije, t. j. cikel programiranja, ki zajema analizo potreb/izzivov/problemov, popis želenih rezultatov, povezavo z indikatorji, določitev ciljnih vrednosti, opredelitev aktivnosti/finančnih prioritet in končno alokacijo finančnih sredstev. Slovenija je septembra 2014 osnutek programa uradno predložila Evropski komisiji. Na podlagi pripomb Komisije je bilo opravljenih več dopolnitev in popravkov, 13. marca 2015 pa je bil program dokončno predložen v odobritev.

Nacionalni program je bil zaradi lažjega in hitrejšega usklajevanja z Evropsko komisijo pripravljen v angleškem jeziku. V kratkem bo pripravljen tudi uraden slovenski prevod programa.

Program je na voljo na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve.

Generalni direktorat za migracije in notranje zadeve je iz sklada AMIF razpisal Call for proposals for Asylum Action Grants, ki je trenutno odprt za prijave, in sicer do 20. maja 2015. Na razpis se lahko prijavijo neprofitne pravne osebe iz držav članic EU (z izjemo Danske), ki izpolnjujejo razpisne pogoje.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru