Ste vi novi mladi ambasadorji za zeleni prehod?

Mladi, ki prihajate iz zasavske regije imate zdaj priložnost, da uresničite svoje ideje, za kar lahko pridobite sredstva v višini 10.000 €. Razpis konzorcija EUTeens4Green je namenjen vključevanju mladih v pospeševanje zelenega prehoda v njihovih regijah. Vas zanima?

V boju proti podnebnim spremembam Evropska unija (EU) želi, da njen energetski sistem preide s premoga, nafte in plina (fosilna goriva) na trajnostne vire energije. V EU še vedno 300.000 ljudi dela v industriji pridobivanja fosilnih gorivih. Da bi tem ljudem omogočili nove prihodnosti in doseganja pravičnega prehoda, EU daje dodatno podporo regijam, ki proizvajajo fosilna goriva.

Mladi so bili predolgo izpuščeni iz odločanja, ki vpliva na njihovo prihodnost, čeprav je ravno njihova prihodnost v veliki meri odvisna od zdaj sprejetih političnih ukrepov za zmanjševanje učinkov globalnega segrevanja in ohranjanja biotske raznovrstnosti. Zato je Evropska komisija priznala pomen sodelovanja mladih v političnem dialogu, zlasti v zelenem prehodu. Razpis konzorcija EUTeens4Green je namenjen vključevanju mladih v pospeševanje zelenega prehoda v njihovih regijah. Razpisno dokumentacijo najdete na tej povezavi, do prijavnega obrazca pa dostopate tukaj.

Kdo se lahko prijavi?

Projekte lahko prijavijo posamezniki (stari od 15 do 24 let), skupina mladih starih od 15 do 24 let ali mladinska združenja s sedežem v eni izmed regij Sklada za pravični prehod. Prijavitelj lahko odda le en projektni predlog.

V primeru mladoletnih prijaviteljev je potrebno sodelovanje polnoletne osebe (za podpis pravnih dokumentov). 

Katere aktivnosti so upravičene?

 • Ozaveščanje o podnebnih in družbenih vprašanjih
 • Krepitev zmogljivosti za marginalizirane osebe
 • Trajnostno izobraževanje
 • Raziskave in inovacije
 • Izmenjava praks z drugimi regijami
 • Sodelovanje pri pravičnem prehodu

Za kaj lahko porabim denar?

Maksimalna vrednost posameznega projekta je 10.000€. Pred začetkom izvajanja projekta prejmete predplačilo v višini 10 do 25% celotnega projektnega proračuna. Ostali stroški pa bodo povrnjeni po oddanem vmesnem in končnem poročilu in pregledu upravičenosti vseh stroškov.

S projektnimi sredstvi lahko krijete stroške:

 • Nakupa materialov (pisarniški material, stereo naprave, projektorji, transparenti, plakati, stojala…)
 • Prostora (trg, telovadnica, konferenčna soba…)
 • Storitev (catering, prevajanje, oglaševanje…)
 • Dela (prostovoljci, zaposleni, svobodnjaki ...)
 • Potovanj (zaželeno je potovanje z avtobusom in vlakom)

Ne pozabi:

 • Rok prijave: 3.11.2022 do 17. ure (CET)
 • Trajanje projekta: do 12 mesecev
 • Začetek izvajanja projekta: med januarjem in junijem 2023
 • Projektna prijava mora biti spisana v angleščini 

Imaš vprašanje, potrebuješ pomoč pri prijavi?

Med 21.9. in 2.11.2022 bo vsako sredo in soboto ob 18.uri potekal spletni seminar kjer se bodo potencialni prijavitelji seznanili s projektom in postopkom prijave. PRIDRUŽITE SE!

Za dodatne informacije so na voljo partnerji konzorcija EUTeens4Green na elektronskem naslovu hello@EUTeens4Green.org ali lokalni facilitatorji za zasavsko regijo:

Consulta.si: tina.letic@consulta.si, 059 927 619

Zavod Aspira: rada@aspira.si, katarina@aspira.si

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00