NVO s potencialom se predstavi: Društvo Kneipp Vrhnika

V naši skupini NVO s potencialom se od lanskega leta nahaja tudi društvo Kneipp. NVO s potencialom je nevladna organizacija, ki se želi izpopolniti na organizacijskem, strokovnem ali zagovorniškim področju. Obenem je namen organizacije zadovoljevati lokalne potrebe, prispevati k razvoju lokalne skupnosti in okolja, ponuditi novo storitev ali produkt. NVOp nudimo posebno pomoč.

Društvo Kneipp je vrhniško društvo, ki deluje že od leta 2012. Ustanovljeno je bilo z namenom ozaveščanja ljudi o zdravem življenjskem slogu po slavnem nemškem duhovniku in vodnem terapevtu Sebastianu Kneippu. Dal je ime zdravljenju z vodo in je utemeljitelj Kneippovega zdravljenja.

Dosedanje sodelovanje:

Društvo organizira razna predavanja, predstavlja načela Kneippanja, prirejajo Kneippove igre, delijo recepte... Od leta 2013 so aktivni na socialnem omrežju FB, kjer obveščajo javnost o dogodkih, ki jih organizirajo.  Lansko leto so sodelovali pri ureditvi zeliščnega vrtička s pohodno potjo (Kneippov vrt), kjer so potem tudi izvajali delavnice za otroke. Otroci so raziskovali samorasle barjanske zdravilne rastline in tudi tiste, ki se uporabljajo v kuhinji za bolj okusno hrano, bosi so se sprehajali po travi ter pohodni potki in izvajali pilates. Obiskali so jih tudi Kneippovci iz Madžarske zveze, ki so se vključili v aktivnosti ob dnevu Velnessa po Kneippovih načelih. Skupaj so izvajali kopeli, telovadili po joga principih, jedli zdravo hrano, ki so jo pripravili skupaj in se družili v okolju Višje šole velnesa in kozmetike v Ljubljani (VSŠKV). VSŠKV je v sodelovanju s Kneipp društvom Vrhnika v okviru programa Erazmus+ organizirala tridnevno strokovno ekskurzijo »Kneipp v praksi« v Villabassi/ Niederdorf na Južni Tirolski v Italiji, ki živi s Kneippom. Celoten prispevek si lahko preberete TUKAJ.

Uspešno sodelujejo s sorodnimi društvi, gospodarskim sektorjem, šolami in vrtci po Sloveniji. Njihove ideje so prisotne v hotelu Delfin v Izoli, Termah Snovik, Astoria hotelu na Bledu, v Podčetrtku, v vrtcih ter šolah v Sloveniji in tudi v zamejstvu. Sodelovali so tudi pri snovanju Kneippove poti v Kranjski Gori. Vodena pot se nahaja ob jezeru Jasna, opremljena pa je z tablami, kjer so navodila kaj je potrebno storiti in na kakšen način. V prihajajočem obdobju bodo na omenjeni lokaciji postavljene nove Kneippove naravne terapevtske točke. Obeta pa se tudi namakalnik za roke v samem središču Kranjske Gore. Sodelujejo tudi pri snovanju kneippovega igrišča in bazena s kneippovi elementi v šoli na Ljubečni pri Celju.

Načrti za prihodnje leto:

Skozi leto 2019 bo društvo v sodelovanju s Fakulteto za turizem ustvarjalo e-priročnik. Lotili pa se bodo tudi zemljevida Kneippovih točk, na kateremu bodo označena mesta, kjer se elementi Kneippa nahajajo. Za ta projekt bodo potrebovali tudi prostovoljce, vljudno vabljeni vsi, ki bi radi sodelovali in se pri tem tudi kaj življenjskega naučili. Svoje znanje predsednica društva ga. Maja Artenjak med drugim deli tudi na strani velnes.si.

 

Na njihovi poti jim ob strani stojimo tudi mi – Stičišče nevladnih organizacij osrednje SlovenijeH koriščenju naših uslug vabljene tudi druge nevladne organizacije, ki se trudite za boljše razmere okoli vas. Pišite nam na e-naslov: info@consulta.si ali pokličite na 01 3209 484.

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po predhodnem dogovoru