V Trzinu se pred sprejetjem občinskega proračuna sestanejo s predstavniki NVO

Odprla se je nova sezona rubrike Župan odgovarja. Vsem županom 25. občin osrednjeslovenske regije smo zastavili vprašanja, ki se nanašajo na njihov pogled na nevladni sektor v njihovi občini. 

Župan Občine Trzin meni, da ima Občina kljub majhnosti izredno pestro društveno življenje, ki je temelj nevladnega sektorja v Trzinu. 

V Občini Trzin trenutno deluje kar 59 nevladnih organizacij, od tega je 46 društev, 12 zavodov in 1 ustanova.  

V preteklem mandatu je g. župan izpostavil sodelovanje z vidika sofinanciranja projektov preko razpisov na področju kulture, humanitarnih dejavnosti, športa in tudi projektih izven kulturne sfere. G. Ložar je tu izpostavil festival Trz'n fest, Florijanov sejem, Tek Petra Levca, Mednarodni folklorni festival, koncerti za mlade, strelsko tekmovanje Skirca. 

G. župan v Občini Trzin vidi kot izziv področje mladine. Želijo si premakniti zadeve mladinske politike iz mrtvega teka v pogon. Vso podporo občinske uprave in samega g. župana ima "mladinsko društvo", ki je ravno v ustanavljanju. Na področjuh kulture, športa, sociale in turizma, pa si Občina želi nadgraditi in peljati naprej ustaljene projekte. 

Bogatenje življenja v Občini Trzin je glede na majhnost kar precej odvisna od programov, ki jih ponujajo nevladne organizacije. Za bogat kulturni in športni porgram so v Občini glavni akterji prav nevladne organizacije, s katerimi zaenkrat dobro sodelujejo. 

S predstavniki NVO se pred vsakim sprejetjem občinskega proračuna dobijo na sestanku, kjer udeleženi podajo svoje predloge in pripombe na predlagani proračun. Nato se v teku javne debate išče možnosti za izboljšanje tako financiranja, kot sodelovanja med NVO in Občino. Tu Občina vidi kot neko osnovno oz. poizkusno obliko participatornega proračuna ki odlično deluje. 

Celotne odgovore g. Petra Ložarja si lahko preberete TUKAJ.

 

 

Projekti

Stičišče NVO osrednje SlovenijeZLHT - Regionalni center NVOYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneobčina litijaZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

ponedeljek in sreda: 9.00-15.00

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po predhodnem dogovoru