Podprite nevladne organizacije. Del dohodnine lahko namenite še do 31. 5. 2021.

PKP7 je prinesel pomembne novosti pri namenjanju dela dohodnine, in sicer je 0,5% dvignil na 1% dohodnine, ki jo zdaj lahko razdelite med največ deset (10) organizacij (prej 5). 14. 1. 2021 bo tako na voljo nov obrazec na portalu eDavki, ki bo omogočal izbiro do 10 organizacij. Prav tako se je podaljšal rok do katerega lahko oddate zahtevek. Iz 31. 12. 2020 se je prestavil na 31. 5. 2021. Na seznam upravičencev do donacij pa bodo dodatno uvrščene organizacije, ki bodo status v javnem interesu pridobile do 31. 3. 2021. Seznam bo dopolnjen predvidoma okrog 15. 4. 2021.

Vsak zaposleni ima možnost, da sam odloči, komu bo namenil 1% plačane dohodnine in to tako, da iz seznama upravičencev izbere eno do največ deset organizacij, katerih delovanje želi podpreti. Takšna donacija vas nič ne stane, pomagate pa pri delovanju organizacij, ki izvajajo številne družbeno koristne programe.

Zagotovo poznate kakšno v vašem okolju, ki bi jo z veseljem podprli. Drugače pa preverite seznam in presenečeni boste nad pestro izbiro komu lahko donirate svoj del dohodnine.

Če ste že izbrali komu namenjate del dohodnine se bo odstotek avtomatično podvojil iz npr. 0,5% se bo dvignil na 1% in zahtevka ne rabite ponovno oddati. 

V kolikor bi želeli na seznam umestiti dodatne organizacije ali spremeniti odstotke in bo teh več kot pet počakajte na nov obrazec, ki bo dosegljiv 14. 1. 2021 in ponovno oddajte zahtevek za namenitev dela dohodnine.

Še niste izbrali komu želite nameniti del dohodnine? Zahtevek lahko oddate še do 31. 5. 2021. Komu, kako in zakaj pa preverite spodaj. 

Komu lahko doniram?

Na seznamu upravičencev do donacij za leto 2020, ki ga je potrdila Vlada RS in je bil objavljen v Uradnem listu si lahko izberete organizacije, ki so upravičene do donacij za leto 2020. Seznam bo predvidoma 15. 4. 2021 dopolnjen z organizacijami, ki bodo status v javnem interesu pridobile do 31. 3. 2021. Izberete lahko eno do največ deset organizacij in med njimi razdelite 1% dohodnine. Posameznemu upravičencu lahko tako namenite od 0,1% do maksimalno 1% dohodnine, seštevek vseh pa ne sme presegati 1%.

Kako to uredim?

Izpolnite obrazec »Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije« in ga oddajte osebno ali po pošti na pristojni finančni urad ali preko e-davkov (Doh-Don). Nov obrazec, ki bo omogočal izbiro do 10 organizacij bo na voljo 14. 1. 2021. Vložena zahteva velja za nedoločen čas in je ni potrebno vlagati vsako leto. V primeru, da želite svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti nekomu drugemu, je potrebno vložiti novo zahtevo, ki bo razveljavila staro. Vloge oddane do 31. maja 2021 bodo upoštevane za plačano dohodnino v tem letu.

Zakaj izbrati komu želim, da se nameni del dohodnine? 

Ker vas nič ne stane in podpirate programe, ki prispevajo h kvaliteti življenja v lokalni skupnosti.

Katerim organizacijam iz zasavske regije lahko doniram?

 

Komu boste pa vi namenili del dohodnine?

Projekti

Regionalni center NVORegionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

vsak dan med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru

 

Pisarni sta za osebna srečanja trenutno zaprti.