Več kot 173 tisoč evrov NVO iz zasavske regije

V letu 2020 ste zavezanci za dohodnino zasavskim nevladnim organizacijam namenili 173.007,63€. To je za skoraj 92 tisoč evrov več donacij in predstavlja 2 krat več sredstev, ki so jih prejele NVO iz zasavske regije iz namenitve dela dohodnine za donacije prejšnje leto. Skupno je bilo tako 9.218 donacij oz. 375 več kot leto prej. Povprečna donacija iz naslova dela dohodnine za donacije na nevladno organizacijo iz zasavske regije je znašala 1.153€, prejšnje leto 543€.

Ta velik poskok v prejetih sredstvih iz namenitve dela dohodnine za donacije je bil konec leta 2020 sprejet #PKP7, ki je prinesel dvig višine donacij iz 0,5 na 1%. Celoten seznam prejemnikov namenitve dela dohodnine za donacije za leto 2020 in zneske najdete na objavljenem seznamu FURS-a na tej povezavi.

Hvala vsem, ki namenjate svoj del dohodnine za donacije direktno nevladnim organizacijam in tako podpirate razvoj društev in njihovih dejavnosti v svojem lokalnem okolju.

Ste nevladna organizacija in bi želeli tudi sami prejemati sredstva iz naslova dela dohodnine za donacije?

Kot nevladna organizacija ste upravičeni do dela dohodnine, če imate status v javnem interesu. Če bi bili radi na seznamu prejemnikov donacij iz naslova 1% dohodnine za leto 2022 morate status v javnem interesu pridobiti do 31. 12. 2021.

Za svetovanje kako pridobiti status v javnem interesu smo nevladnim organizacijam iz zasavske regije brezplačno na voljo v okviru Regionalnega centra NVO na info@consulta.si ali številki 059 927 619.

Zaradi spremembe Uredbe o namenitvi dela dohodnine za donacije, ki je začela veljati 30. 9. 2021 mora Finančna uprava RS najkasneje do 15. 7.  tekočega leta od AJPES-a prejeti podatke o vseh nevladnih organizacijah, ki imajo na dan 31. 12. preteklega leta pridobljen status nevladne organizacije v javnem interesu in so vpisane v evidenco nevladnih organizacij v javnem interesu do 31. 6. tekočega leta. Ti podatki so podlaga za pripravo seznama upravičencev, ki ga Finančna uprava do 31. 7. tekočega leta pošlje na Ministrstvo za finance. Vlada RS pa bo nato do 30. 9. določila seznam upravičencev in ga objavila v Uradnem listu. FURS bo od 30. 1. in do 30. 9. nakazal donacije na podlagi vseh odločb o odmeri dohodnine, ki so postale dokončne.

Ste nevladna organizacija s statusom v javnem interesu in vas ni na seznamu?

Seznam upravičencev do donacij 1% dohodnine za leto 2021 je bil objavljen v Uradnem listu RS. Na njem so vse nevladne organizacije, ki so delovale na dan 31. 12. 2020 in so status nevladne organizacije v javnem interesu pridobile najkasneje 31. 3. 2021 ter bile do dne 31. 7. 2021 vpisane v AJPES-ovi evidenci nevladnih organizacij v javnem interesu.

Če ste nevladna organizacija s statusom v javnem interesu in vas na seznamu ni o tem obvestite pristojno ministrstvo, ki vam je status podelilo, saj je to odgovorno za vpis v javno evidenco.

Ste zavezanec za dohodnino in ne veste kako in komu nameniti svoj del dohodnine?

Na seznamu upravičencev do donacij za leto 2021, ki ga je potrdila Vlada RS in je bil objavljen v Uradnem listu si lahko izberete organizacije, ki so upravičene do donacij za leto 2021.

Izberete lahko eno do največ deset organizacij in med njimi razdelite 1% dohodnine. Posameznemu upravičencu lahko tako namenite od 0,1% do maksimalno 1% dohodnine, seštevek vseh pa ne sme presegati 1%.

Izpolnite obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije in ga oddajte osebno ali po pošti na pristojni finančni urad ali preko e-davkov (Doh-Don). Vložena zahteva velja za nedoločen čas in je ni potrebno vlagati vsako leto. V primeru, da želite svojo odločitev spremeniti in donacijo nameniti nekomu drugemu, je potrebno vložiti novo zahtevo, ki bo razveljavila staro. Vloge oddane do 31. 12. 2021 bodo upoštevane za plačano dohodnino v tem letu.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00

 

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

po dogovoru