Spodbujanje razvoja socialnega podjetništva - Socialno podjetništvo jutri

ZLHT – Regionalni center NVO in RRA Zasavje sta v sodelovanju z Vlado RS in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo organizirala regijski posvet Spodbujanja razvoja socialnega podjetništva - Socialno podjetništvo jutri.

Po uvodnem pozdravu ter kratki predstavitvi RRA Zasavje in ZLHT- Regionalnega centra NVO, ki sta ju podala v.d. direktorja RRA Zasavje Tadej Špitalar in Petra Cilenšek z ZLHT-Regionalni center NVO, je zbrane nagovoril Tadej Slapnik, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade RS,  ki je predstavil vladni strateški projekt na področju spodbujanja socialnega podjetništva, zadružništva in ekonomske demokracije. Cilj Vlade RS je dvig socialne ekonomije na nivo EU. Med drugim se v ta namen pripravlja sprememba Zakona o socialnem podjetništvu ter Zakona o zadrugah. Predstavil je različne ukrepe, ki se pripravljajo, med drugimi tudi podpora učnim socialnim podjetjem, ki usposabljajo ranljive skupine na trgu dela ter podporo socialnim podjetjem v zagonski fazi.

Mag. Nena Dokuzov, vodja sektorja za socialno podjetništvo na MGRT je predstavila finančne ter nefinančne oblike pomoči za socialna podjetja. Med drugimi je pri finančnih oblikah izpostavila subvencije za startup fazo socialnih podjetij in subvencije za vzpostavitev podpornega okolja, za kar bosta v kratkem objavljena razpisa. Pripravljajo se tudi subvencije za mentorske sheme za socialna podjetja. Ukrep mikro financiranja (ugodni krediti do 25.000 evrov) za fazo rasti podjetja pa je že na voljo. Med nefinančnimi olikami sta bili izpostavljeni prednostna obravnava socialnih podjetij pri javnih naročilih (v veljavi je že sprejeta sprememba ZJN) ter spodbujanje čim večjega prenosa izvajanja v splošnem gospodarskem interesu na socialna podjetja in zadruge v lokalnem okolju. Po predstavitvi je sledila razprava z vprašanji udeležencev.  

V zaključnem delu sta  socialno podjetništvo predstavili tudi dve nevladni organizaciji, ki delujeta kot socialno podjetje. Špela Ulaga je predstavila dejavnosti in ideje Društva Šula, socialno podjetje. Pri tem pa tudi opozorila na težave, s katerimi so se sami srečali pri vzpostavitvi oblike socialnega podjetja in izvajanju svoje poslovne ideje. Ukvarjajo se z izobraževanjem, spodbujanju turizma v občini Hrastnik ter z ohranitvijo kulturne dediščine, predvsem z uporabo in izdelava avtentičnih lesenih gledaliških lutk.

Tanita Hohnjec iz Zavoda za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti Trbovlje, socialno podjetje pa je predstavila njihov projekt Ropotarnica, v okviru katerega obnavljajo ter prodajajo staro pohištvo po netržnih cenah. Predstavila je faze njihovega nastanka in  načrte za prihodnost, v okviru katerih se trudijo povečati število zaposlenih ter privabiti mlade oblikovalce, ki bi jim pomagali dvigniti raven kakovosti njihovih izdelkov. 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00