V Litiji smo pogledali naprej...

Kaj je dobro in kaj slabo v naši občini? Kje vidimo možnost napredka in kaj lahko še izboljšamo? Takšna in podobna vprašanja so nam hodila po glavi na posvetu nevladnih organizacij občine Litija, ki je potekal v Kulturnem centru Litija in ga je moderiral ZLHT – Regionalni center NVO. 

ZLHT je novo podporno okolje v Litiji, saj s prestavitvijo občine Litija v zasavsko statistično regijo, le-ta ne spada več v okvir podpornega okolja Stičišča NVO osrednje Slovenije.


Najprej smo se spopadli z nalogo prepoznati pozitivne in negativne plati življenja v Litiji. Ocena stanja se je začela izredno pozitivno. Prisotni so se strinjali, da živijo v litijski občini mnogi ustvarjalni ljudje, ki bodisi sami bodisi v skupinah prispevajo k pestri ponudbi različnih prireditev. Aktivna so številna društva, ki si medsebojno pomagajo in skupaj tudi dostikrat skupno nastopijo. Vendar so sodelujoči opozorili na velik razkorak med mestom in vasjo. Namreč tako ljudje kakor tudi društva ne prehajajo iz enega okolja v drugo. Prav tako pa se tudi pojavlja problem prometnih povezav, kjer je mesto izredno dobro povezano, medtem ko povezava mesto podeželje res trpi. 


Med ustvarjalnimi ljudmi so bili tudi posebej omenjeni starejši občani. Udeleženci so se strinjali, da so zelo aktivni, vendar imajo občutek, da občina njihovega truda ne ceni zadosti. Kot dober zgled skrbi za starejše je bil omenjen tudi SVC. Skrb pa vzbuja trenutno stanje pomoči za starejše, ki je daleč od rožnatega. Pomanjkanje prostovoljcev in nizka mobilnost starejših sta bila izpostavljena kot resen problem. 


Beseda je tekla tudi o položaju mladih v Litiji, saj so udeleženci prepoznali veliko pozitivno vlogo MC Litija, kakor tudi drugih mladinskih organizacij, kot sta na primer Kliše ter Slomo. Prav mladi so tisti, ki z mednarodnim sodelovanjem predstavljajo Litijo v širšem okolju.  Skrb za mlade, tako za brezposelne kakor tudi ostale bi morala biti višja prioriteta. Prav tako pa je v množici dogodkov, ki se odvijajo v litijski občini ni posluha in podpore za dogodke namenjene mlajšim. Žalostno pa je, da se ne skrbi za vizijo prihodnosti, saj so bili prisotni enotnega mnenja, da občina nima vizije razvoja in da nima jasnega cilja, kako naj bi izgledala Litija 2025.

Tematika prireditev je bila na splošno ena bolj obsežnih. Med tem ko so se udeleženci strinjali, da je v Litiji sicer res veliko prireditev, vendar imajo dosti skupnih težav. Opažena je velika apatija in neaktivnost občanov za dogodke. Naslednji problem in po mnenju mnogih najbolj pereč pa je neurejenost zunanjih površin za prireditve. Zaradi neobstoječega skupnega in stalnega prizorišča trpi tudi sama udeležba, saj ljudje ne vedo, kje se kaj dogaja. S postavitvijo stalnega prizorišča v staro mestno jedro, pa bi le-tega lahko tudi pomagali obuditi, saj je že dolgo časa brez življenja.    


Nevladne organizacije (društva, zavode in ustanove), ki se nam tokrat niste mogle pridružiti vabimo, da se udležite prihodnjih posvetov in srečanj ter se tako aktivno vključite v nadaljnje korake pri iskanju predlogov za razvoj občine Litija in zadovoljevanju prepoznanih lokalnih potreb. Da pa do takrat ne boste pozabili dobrih idej in predlogov nam jih zaupajte na info@consulta.si. Datumi prihodnjih posvetov bodo objavljeni na spletu.

Podajte svoje predloge oziroma komentarje na izoblikovani nabor predlogov področij oziroma predlagajte, dodajte področja, katera sami prepoznate kot pomembna za nadaljnji razvoj v občini Litija.

Komentiranje in zbiranje predlogov je na voljo TUKAJ.

 

 

Projekti

Regionalni center NVOStičišče NVO osrednje SlovenijeYOUTH IS EUROPEAN FUTURE-Mladi so prihodnost Evrope- mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos-informiranje in podpora pobratenju

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneZRSZZobčina litijaZagorje ob Savi

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

pisarna Zagorje: C. Borisa Kidriča 2

Pisarni sta zaradi preprečevanja širjenja okužb s koronavirusom do nadaljnjega za osebna srečanja zaprti. Dosegljivi smo preko e-pošte ali telefona. Hvala ta razumevanje.