Andrej Ferk, prostovoljec zasavske regije 2022 iz Hrastnika

Prejemnik naziva Prostovoljec zasavske regije 2022 iz občine Hrastnik je Andrej Ferk. Gasilec z dušo in srcem, ki je v Prostovoljnem gasilskem društva Hrastnik aktiven že dobrih 34 let.  Kot predsednik PGD Hrastnik je poskrbel za obnovo in energetsko sanacijo gasilskega doma, aktivno pa sodeluje tudi pri dogovorih za postavitev novega gasilskega doma.

Predan je svojemu poslanstvu, to je nuditi pomoč ljudem v nesreči, stiski, in razsodno razmišljati v primeru odločitev. Kljub zaposlitvi v gasilski organizaciji, kjer je poklicno opravljal naloge dežurnega gasilca od leta 1995 do upokojitve v letu 2021, je bila zaposlitev samo del obveznosti, ki jih opravlja vsak zaposleni. Glavnino svojega dela pa je opravil kot prostovoljec, saj je v tem obdobju opravljal številne funkcije, ki se nanašajo na delovanje društva in gasilske zveze. Poleg organizacijskega dela je vseskozi tudi član operativne enote, kjer je opravil številna usposabljanja v okviru GZ, regije in Učnih centrih ZiR v Sloveniji.  Pomembno pa je tudi omeniti, da vseskozi skrbi za stike s pobratenimi društvi PGD Velenje in PGD Mala Polana. Težko je v tekstu napisati vse, kar je Andrej v svojem dosedanjem delu opravil, prav tako je težko s številko oz. besedo napisati število opravljenih prostovoljnih ur, ki jih je opravil za dobrobit gasilstva, krajanov, občine,..  Vse te ure so nekje zapisane, vendar vsi, ki ga poznajo vedo, da je to njegov način življenja, da je bilo veliko odrekanja in da je opravljeno delo zahtevalo veliko prostega časa, kar ni merljivo z urami. Poleg aktivnosti v gasilski organizaciji je bil pred leti tudi zelo aktiven predsednik KS Podkraj.

Več desetletij ste že v gasilstvu, koliko let, kdaj ste pravzaprav začeli s tem?

Ja je že dobrih 34 let od kar sem v gasilski organizaciji in vseskozi sem bil vpet s srcem in dušo v to organizacijo.

Od leta 1995 do 2021 ste bili poklicni dežurni gasilec v Hrastniku. Kaj to pomeni?

Tako je, takrat sem bil zaposlen in sem dobrih 8 ur opravljal delo kot poklic, ostalo pa prostovoljno. Biti poklicni dežurni gasilec pomeni seveda bedet nad vsako intervencijo in opravljati še vsa ostala dela, ki spadajo k gasilstvu. Naj si bo to vzdrževanje opreme, servisiranje, razne druge preventivne naloge in seveda tudi opravljanje ostalih funkcij.

Kako sploh določiti mejo med poklicnim in prostovoljnim delom? To je verjetno težko?

Ja mislim, da res. Pri nas je bilo tako, da ko se je končala služba, smo še kar nadaljevali z delom v gasilskem domu ali na terenu, odvisno od tega kaj je bilo takrat potrebno postoriti. In nikoli se nisi vprašal ali je to že konec službe. Tudi po končanem delu sem še prišel nazaj v gasilski dom, popoldne oz. po končani izmeni, in opravljal potrebna dela. Mislim, da je bilo tega še toliko kot službe. Vedno. Včasih tudi kaj več.  

Biti gasilec pravzaprav ni poklic ampak poslanstvo. S tem se rodiš, kaj pravite?

Ja, to moraš čutiti v sebi. Če si tega ne želiš, pomagat drugim v nesreči ali njihovem premoženju, kar koli; je to težko opravljati. Vsaj tako čutim in to moraš delati s srcem pa nikoli gledati na uro, da takrat ne boš mogel ali pa, da boš moral zaključit. Dokler je pač to potrebno to delaš pa še kaj več, da boš ja čim več postoril pa dobrega naredil.

To pomeni, da ste na razpolago ljudem 24 ur na dan, 365 oziroma 366 dni v letu.

Ja res je, to je noč in dan. Kadarkoli je bilo potrebno. Tako, da to ti pride v kri in to stalno spremljaš, čutiš in si vedno pripravljen za vsako minuto na poziv ali pa že samo ostala dela, ki jih je potrebno postoriti.

Veliko svojega »prostega časa« ste usmerili v obnovo gasilskega doma. Poleg tega pa se zavzemate tudi za nov dom.

Ja res je, zadnjih 10 let, ko sem prevzel funkcijo predsednika društva, in že prej, smo vzdrževali dom, kolikor se je dalo. Videli smo, da še nekako ne bo novega gasilskega doma, pa smo teh 10 let obnavljali ta gasilski dom v tako stanje, da nekako kolikor toliko ustreza tem našim standardom, ki jih pač moramo izpolnjevati. Ampak vseeno je to še premajhno in seveda s tem se tudi še naprej zavzemamo, da bi v bodoče, v čimprejšnjem obdobju, dobili nov gasilski dom, ker je zelo upravičeno in potrebno za to našo osebno enoto v Hrastniku.

Kje bi pa lahko stal?

Pogovore z Občino smo že začeli, mislimo, da bi nov gasilski dom lahko stal tukaj v delu Resnice, ki je že nekako zasnovan za nove gradnje. Trenutno smo v fazi NPR-ja in ko bo to sprejeto, upamo, da bo ta lokacija potrjena in bomo lahko nadaljevali s pripravo ostale dokumentacije.

Se pravi, vaše poslanstvo še zdaleč ni zaključeno. Še veliko imate pred seboj. Še enkrat pa res iskrene čestitke za naziv Naj prostovoljec Občine Hrastnik za leto 2022.

Ja najlepša hvala vam. In ob tej priložnosti bi se zahvalil vsem občankam in občanom, da so mene prepoznali za najboljšega prostovoljca. Res iskrena hvala za vsak oddan glas, ki so mi ga namenili občani in občanke. Še posebej se želim zahvaliti mojim gasilskim tovarišem, ki so me tudi predlagali za ta častni naziv in prepoznali moje dolgoletno prostovoljno delo. Menim, da je s tem nazivov nekako poplačan ves moj trud, moje prostovoljno delo, ki sem ga resnično opravljal s srcem in željo pomagati ljudem.


Iskrene čestitke za prejem naziva Prostovoljec zasavske regije 2022 in veliko energije ter idej za prostovoljsko udejstvovanje v prihodnje.

 

Intervju z Andrejem Ferkom, prostovoljcem iz občine Hrastnik, so pripravili na Radiu Aktual – KUM. Več o natečaju Prostovoljec zasavske regije 2022 in prejemnikih nazivov najdete na povezavi.

Preverite ponudbo prostovoljskih del v zasavski regiji, ki sem jim lahko pridružite ali se prijavite na prejemanje SMS obvestil o prostovoljskih delih, kjer rabijo pomoč prostovoljcev. Na številko 030 400 444 pošljite SMS z besedo PRIJAVA.

 

Natečaj organiziramo v okviru Regionalnega centra NVO v sodelovanju z vsemi štirimi občinami zasavske regije: Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo. Z medijsko podporo Radia Aktual - KUM. Aktivnosti so sofinancirane iz Sklada za NVO Ministrstva za javno upravo.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00