Zasavska ljudska univerza, prostovoljska organizacija zasavske regije 2022

Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 je prejela Zasavska ljudska univerza z vključevanjem prostovoljcev pri izvajanju aktivnosti večgeneracijskega centra od leta 2017. Prizadevajo si, da bi bila izkušnja njihovih prostovoljcev kar se da izpolnjujoča in prijetna za vse udeležence. Prostovoljcem tako ponujajo različne priložnosti za sodelovanje in poskrbijo, da jim zagotovijo potrebne vire in podporo, da so v svojih vlogah kar se da uspešni.

Intervju s Polono Trebušak, direktorico Zasavske ljudske univerze, so pripravili na Radiu Aktual – KUM. Več o natečaju Prostovoljec zasavske regije 2022 in prejemnikih nazivov najdete na povezavi.

Naziv Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 ste prejeli ker v okviru Večgeneracijskega centra pri svojem delu javnega zavoda vključujete tudi prostovoljce. Večgeneracijski center ima za sabo že kar bogato zgodovino, koliko let?

Večgeneracijski center zdaj izvaja že šesto leto in takrat smo v bistvu začeli s temi prostovoljskimi aktivnostmi. Zdaj projekt kot tak je bil sicer že zaključen, mi pa z aktivnostmi nadaljujemo naprej in tudi s to dobro prakso prostovoljstva nadaljujemo. Tako, da smo tudi v ostale programe vpeljali te aktivnosti, tako da poleg programa Večgeneracijskega centra, aktivno vključujemo prostovoljce tudi v programe Erasmus +, in sicer nadaljevanje verižnega eksperimenta, most večkulturnega učenja in ustvarjanja. In to sta bila dva, bom rekla mednarodna projekta, katera brez prostovoljcev ne bi mogla biti izvedena.

Koliko prostovoljcev je pravzaprav vključenih potem v tak obširen projekt?

Vse skupaj, od samega začetka do zdaj, je bilo vključenih preko 30 prostovoljcev. Trenutno imamo 19 aktivnih prostovoljcev, ki se vključujejo v različne aktivnosti, kjer pač pride potreba, potem pa še nekje okrog 10 prostovoljcev, ki se občasno pridružijo pri organizacijah oz. pri pomoči posameznih aktivnostih.

Kaj pravzaprav počnejo ti prostovoljci v sklopu Večgeneracijskega centra?

Prostovoljci pomagajo pri aktivnostih. Imamo kar precej prostovoljcev, ki imajo posamezna, določena znanja in potem ta znanja, preko delavnic širijo na druge udeležence. Nekateri recimo pomagajo pri ustvarjalnih delavnicah, počitniških aktivnostih, pri verižnem eksperimentu. Recimo program verižni eksperiment smo imeli čez poletje za otroke. Tam so bili vključeni prostovoljci, se pravi celo poletje enkrat na teden. V bistvu oni delajo te aktivnosti z otroci. Pri mednarodnih Erasmus projektih prav tako. Ker sodelujemo z obema vrtcema. Se pravi se prostovoljci, upokojenci vključujejo v aktivnosti, pri katerih sodelujejo otroci in na drugi strani prihaja tudi do tega medgeneracijskega prenosa, se pravi starejši, mlajši in obratno.

Pri vašem večgeneracijskem centru pa je še ena posebnost, kar se tiče prostovoljcev, namreč prostovoljcem tudi omogočate, da se izobražujejo v tujini in potem to znanje prenašajo v naše domače okolje.

Res je. To je zdaj najnovejša praksa, in sicer Zasavska ljudska univerza je članica Združenja izobraževalnih in svetovalnih središč Slovenije, in znotraj tega je bila prijavljena akreditacija Erasmus. Tako da smo že spomladi 2022 dve prostovoljki, upokojenki, napotili na izobraževanje v Istanbul in sta prinesli polni navdušenja nova znanja, ki jih bosta delili z ostalimi udeleženci. Zdaj v marcu spet potujeta dve drugi prostovoljki v Istanbul, ki se bosta učili posebne tehnike papirni filigran, in bosta potem preko prostovoljske pogodbe v Večgeneracijskem centru tudi izvajali te delavnice za starejše, za otroke, za mlajše, skratka bosta naučeno prenesli v Zasavje.

Iz kje so prostovoljci in kako jih najdete?

Prostovoljci so domači, zasavski prostovoljci, najpogosteje jih dobimo od ust do ust, se pravi dober glas, seže v deveto vas, potem si pomagamo tudi s kakšnimi letaki. Prosimo oz. naprošamo preko Facebooka, preko spletne strani, vsak mesec, Večgeneracijski center pošlje tudi tako imenovan »mail chimp« in spodaj je vedno dikcija, da če kdo začuti potrebo, da ima neka znanja, bi se želel vključiti, se lahko potem prijavi oz. priglasi naši ekipi prostovoljcev. Tako, da vsakega novega smo iskreno veseli.

Kje potekajo vaše aktivnosti?

Aktivnosti so na različnih lokacijah, se pravi v Zagorju, v naših prostorih na Cankarjevem trgu, potem v Trbovljah tukaj v Delavskem domu in tudi določene aktivnosti potem tudi v Hrastniku, na različnih dogovorjenih  lokacijah.

Iskrene čestitke za prejem naziva Prostovoljska organizacija zasavske regije 2022 in uspešno vključevanje prostovoljcev za bogatenje vsebin organizacije tudi v prihodnje.

Obiščite njihovo spletno stran na povezavi.

Sledite jim lahko na FB strani Zasavska ljudska univerza

Kontaktirajte jih, če se jim želite pridružiti kot prostovoljci na info@zlu.si ali pokličite 03 56 55 120.

Preverite ostalo ponudbo prostovoljskih del v zasavski regiji, ki sem jim lahko pridružite ali se prijavite na prejemanje SMS obvestil o prostovoljskih delih, kjer rabijo pomoč prostovoljcev. Na številko 030 400 444 pošljite SMS z besedo PRIJAVA.

 

Natečaj organiziramo v okviru Regionalnega centra NVO v sodelovanju z vsemi štirimi občinami zasavske regije: Občino Zagorje ob Savi, Občino Litija, Občino Hrastnik, Občino Trbovlje in Slovensko filantropijo. Z medijsko podporo Radia Aktual - KUM. Aktivnosti so sofinancirane iz Sklada za NVO Ministrstva za javno upravo.

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00