Spodbujate k donacijam 1% dohodnine

Do konca meseca decembra je čas, da nagovorite vaše podpornike k donaciji 1% dohodnine vaši organizaciji. Vsak zaposlen ima možnost, da zahteva, da se 1% njegove odmerjene dohodnine nameni izbrani organizaciji, in to tako, da iz seznama upravičencev izbere eno do največ deset organizacij, katerih delovanje želi podpreti. Takšna donacija jih nič ne stane, vam pa lahko pomeni ogromno. 

 

Seznam upravičencev 1% dohodnine iz občin zasavske regije:

Seznam upravičencev iz občine Litija

Seznam upravičencev iz občine Zagorje ob Savi

Sezman upravičencev iz občine Trbovlje

Seznam upravičencev iz občine Hrastnik

 

Nevladna organizacija se med drugim uvrsti na seznam upravičencev, če:

  • sam zakon določa, da je dejavnost nevladne organizacije v javnem interesu (npr.: Zakon o gasilstvu določa, da je dejavnost gasilskih društev v javnem interesu ipd.)

  • zakon določa, da je njihova dejavnost dobrodelna (npr.: dobrodelne ustanove po Zakonu o ustanovah)

  • ima z odločbo ministrstva pridobljen poseben status delovanja v javnem interesu (status delovanja v javnem interesu na področju športa, kulture ipd., status humanitarne in invalidske organizacije)

  • oziroma je ustanovljena po posebnih predpisih za opravljanje nepridobitnih dejavnosti (npr: socialno podjetje)

 

Postopek pridobitve statusa nevladne organizacije v javnem interesu je opisan TUKAJ.

 

Kako vam lahko donirajo del dohodnine?

Z izpolnitvijo obrazca Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, ki se ga odda osebno ali po pošti na pristojni finančni urad ali preko e-davkov, z izpoljnitvijo obrazca Doh-Don pod Namenitev dela dohodnine.

Vložena zahteva velja za nedoločen čas in je ni potrebno vlagati vsako leto. V primeru želje po doniranju drugi organizaicji potrebno vložiti novo zahtevo, ki bo razveljavila staro. Vloge oddane do 31. decembra 2023 bodo upoštevane za plačano dohodnino v tem letu.

 

 

Projekti

Regionalni center NVOERAS - evropsko zavezništvo za podporo prostovoljstvuStarost - darilo mladimYOUTH IS EUROPEAN FUTURE - Mladi so prihodnost Evrope - mreža mest proti EvroskepticizmuYOUROPE: S povezovanjem do boljše EvropeEvropski center za informiranje civilne družbeTwinfos - informiranje in podpora pobratenjuRegionalni center NVOStičišče NVO osrednje Slovenije

Sofinancerji

Ministrstvo za javno upravoEvropa za državljaneESEZRSZZ

Hitri kontakt

E: info@consulta.si

T: 059 927 619

 

pisarna Litija: Ponoviška cesta 12

od ponedeljka do petka 

med 9.00 in 15.00